Triest bericht

zondag 19 augustus 2018 
Op zondag 19 augustus 2018 is Henk Roelofs, een van de molenaars, op 72-jarige leeftijd overleden. Henk kwam als leerling op de molen in 2002 om de opleiding tot vrijwillige molenaar te volgen. Op 29 september 2005 wist hij het getuigschrift te behalen. Na zijn slagen bleef Henk betrokken bij de molen. Als gevutte machinist op de grote vaart greep hij zijn kans en bracht hij de oude elektromotor uit de jaren ‘30, gesitueerd op de eerste zolder, weer tot leven. Na deze klus bleef Henk de handen uit de mouwen steken en volgde onder andere het project om een oude pletter weer gangbaar te maken en de aandrijving via de elektromotor te realiseren. Henk’s vaste molen werd de Gertruida Cornelia in Gorssel. Daarnaast was Henk ook een echte ‘heggemulder’ (in het verleden een soort interim-molenaar die kon werken op verschillende molens). Niet alleen in Gorssel en Warnsveld, maar ook in Lettele, Dijkerhoek en Warken was Henk een regelmatig geziene gast. Henk Roelofs was een aimabele vakman die we nu al missen.

Nieuwe zeilen

8 juni 2018

Nadat de oude zeilen meer dan 13 jaar dienst hadden gedaan en ruim een half miljoen omwentelingen van de bovenas hadden meegemaakt waren ze aan vervanging toe. Op vrijdag 8 juni hebben we twee prachtige molenzeilen in ontvangst kunnen nemen. De nieuwe molenzeilen zijn gemaakt door de firma De Koning. Ze levereden ze persoonlijk af en tussen de buien door wisten zij ook nog even het eerste zeil op te hangen. De volgende ochtend hebben Jaap en Dirk-Jan het tweede zeil voor gedragen. De nieuwe zeilen zijn net als de vorige gemaakt van kunstofdoek WK 77, en daar zijn we blij mee. Dit doek wordt helaas niet meer gemaakt. Aan de zijkanten van het zeil is touw vastgemaakt, het voor- en achterlijk. Aan het voorlijk is de litsenlijn bevestigd, dit vormt lussen die om de kikkers van de roe gehaakt worden. Aan het achterlijk zijn twee tot vier zwichtlijnen die aan de achterzijde van het gevlucht worden vastgemaakt. Verder zit er op de vier hoeken een touw. Links bovenaan de kop van het zeil zit het linker bovenhoek touw aan de zeilrail en rechts het rechter bovenhoektouw aan de bovenste heklat van het gevlucht. De ronding tussen de beide bovenhoektouwen wordt de bek genoemd. Links onderaan het zeil zit het linkeronderhoektouw en rechts het rechteronderhoektouw.

Dubbel geslaagd.

Zaterdag 2 juni 2018  

Jaap de Nooijer en Ben Hogendoorn hebben met succes hun opleiding tot vrijwillige molenaar weten af te sluiten. Beide kandidaten zijn eind 2015 gestart met hun opleiding op de Nooit Gedacht. Jaap slaagde op 22 mei op de Wilpermolen in Posterenk. Je zult hem nog regelmatig tegenkomen op de molen. Ben, verhuisde in zijn opleidingstijd naar Arnhem en is een van de molenaars in het Openlucht Museum.Hij slaagde een week later op 30 mei, op de standertmolen De Vink in Herveld. Ook Ben hopen we nog vaak in Warnsveld tegen te komen. Twee fantastiche molenaars er bij. Hoera.

De opleiding bestaat vooral uit het in de praktijk meelopen op verschillende molens. Jaap en Ben hadden beide ruim 300 praktijkuren, verdeeld over de vier seizoenen. Hierin leer je alles wat nodig is om elke windmolen in Nederland verantwoord en veilig te kunnen bedienen en te laten draaien. Naast de praktijk verdiept de leerling zich ook in de ondersteunende theorie van alle molentypen. Een deel van de opleiding moet worden besteed op andere molens dan de instructiemolen. Na verloop van tijd, gemiddeld na zo'n 3½ jaar ga je op voor het toelatingsexamen. Het bestuur van de afdeling van het Gilde van Vrijwillige Molenaars neemt dat toelatingsexamen af. Dit examen is een afspiegeling van het landelijk examen. Indien je voor het toelatingsexamen slaagt, geeft het bestuur van het Gilde je op voor het examen bij de examencommissie van De Hollandsche Molen. Slaag je ook voor dit landelijk examen, dan ontvang je het getuigschrift voor vrijwillige molenaar en kun je zelfstandig een molen laten draaien

Geen molen zonder molenaars..


Molens bepalen als levende monumenten het silhouet van het dorps- of stadsgezicht en van het landschap.Ze zijn voorbeelden van vroege industrialisatie; gebruikmakend van wind- en waterkracht wist de mens werkzaamheden eenvoudiger en op grotere schaal uit te voeren. Maar om een molen tot leven te brengen hebben we een molenaar nodig. En enthousiaste vrijwilligere Molenaars vertellen graag over hun hobby en hun molen. Een uitstekend moment daarvoor is de Nationale Molendag. Komend weekend is het weer zo ver. Ruim 700 molens in Nederland zetten hun deuren open om u te ontvangen. Zo zijn, zoals iedere zaterdag trouwens, de beide Warnsveldse molens op de Nationale Molendag, zaterdag 12 mei open voor publiek. Op de Warkense molen aan de Lage Lochemseweg en in het naastgelegen Bakkerijmuseum kan men een kijkje nemen bij de bakker en de molenaar. Op de molen Nooit Gedacht aan de Molenstraat in het dorp, is de molenaar superblij met zijn nieuwe fokken,. Die zal hij u graag laten zien. En bij voldoende wind kan er dan ook weer gemalen worden.
Beide molens zijn zaterdag 12 mei de gehele dag te bezichtigen. De entree is gratis.

De Nooit Gedacht maalt weer

23 apri 2018 door Ed van Gerven vereniging De Hollandsche Molen
 
De Nooit Gedacht maalt weer met nieuwe fokken dankzij succesvolle crowdfunding.
Met het 'opzeilen' van een wiek van molen Nooit Gedacht in Warnsveld heeft wethouder Coby Pennings, bijgestaan door Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, op zaterdag 21 april de succesvolle geldwervingsactie 'Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!' officieel afgesloten. De tekst op het zeildoek, dat werd aangebracht: 'Bedankt!!! Ik heb m'n fok terug!' sprak boekdelen. Dankzij de crowdfunding onder de inwoners van Warnsveld, Zutphen en omgeving en de achterban van vereniging De Hollandsche Molen, eigenaar van de molen, werd het geld voor de nieuwe fokken opgebracht. De Nooit Gedacht kan weer jarenlang op volle kracht malen.

Vakmanschap18 april 2018


De molenmakers Gerben en Kevin van Groot Wesseldijk tonen hun vakmanschap met het aanbrengen van een paar schitterende fokken.

Nog even ....

Maandag 9 april zijn de molenmaker op de molen begonnen met het schilderwerk  en de voorbereidingen om de nieuwe fokken te kunnen plaatsen. een week later zit het eerste houtwerk op de roe. Schenkels van merantie en de fokken laten van red ceder. Nog heel even wachten…

Examenkandidaten blokken op theorie.

Zaterdag 7 april

20180407 leerlingenOp zaterdag 5 mei doen drie aspirant vrijwillige molenaars hun toelatingsexamen op de Nooit Gedacht. Al een paar weken kunnen de kandidaten zich voorbereiden op hun examen molen. En dat het niet alleen om de praktische handelingen gaat is te zien op de foto. Met een vragenlijst wordt ook diep in de boeken gedoken om te voorkomen dat ze straks van de examinatoren de wind van voren te krijgen. 


Nooit Gedacht krijgt zijn nieuwe fokken!

donderdag 1 maart 2018  
De geldwervingsactie om molen Nooit Gedacht in Warnsveld aan nieuwe fokken te helpen is een ongekend succes geworden. Het streefbedrag van € 15.000 aan het begin van de actie in september 2017 werd ruim overschreden. Het uiteindelijke resultaat,zo maakt te eigenaar vereniging De Hollandsche Molen bekend is maar liefst € 20.203,50
De vereniging en de vrijwillige molenaars zijn dan ook blij verrast. Molenaar Dirk-Jan Abelskamp:
"Een fantastisch resultaat. Dat hadden we nooit gedacht. Het lijkt zo normaal een draaiende molen, maar zo veel waardering voor het levend houden van een stukje Warnsveld's erfgoed, dat is geweldig".
De molenmaker gaat binnenkort aan de slag met het plaatsen van de nieuwe fokken.
Als de nieuwe fokken erop zitten, gaan we dat vieren samen met alle gulle gevers en belangstellenden.

Het prachtige resultaat is vooral te danken aan de inzet van het molenaarsteam onder leiding van Abelskamp. Dat ging 'de boer op' in Warnsveld, Zutphen en omgeving. Met succes, de molen leeft onder de mensen want er werd met gulle hand gegeven. Behalve de molenaars hebben ook vele anderen zich ingezet.

De gemeente Zutphen en de Stichting Open Monumentendag riepen de molen uit tot Monument van het Jaar om zo extra aandacht te vestigen op de benodigde financiële inspanning voor het behoud en restauratie van het monument. Ruud en Freya van Antiquariaat Mooi Exemplaar organiseerden een boekenverkoop op de eerste zolder tijdens de Open Monumentendagen en doneerden hun opbrengst van € 500,-. Bakkerij Alfons van Zuijlen bracht een speciaal brood op de markt, waarvan de verkoop € 500,- voor de molen opleverde. En Esther Velner van "Haken en zo" schonk de opbrengst van enkele honderden euro's uit de verkoop van haar verrassend creatieve haakwerk aan de fokkenactie.

Vlak na de start waren de Open Monumentendagen (9-10 september) een prima aanjager van de actie. Ruim 1.000 mensen bezochten dat weekend de 'geamputeerde' molen die zonder de fokken aan de wieken zijn rondjes draaide. Buiten waren oude landbouwvoertuigen opgesteld. Binnen werden pannenkoeken gebakken, waren er rondleidingen en was het gezellig druk. Voor de kinderen was er een prijsvraag: raden hoe hoog de molen is. De brandweer kwam met een ladderwagen langs om de hoogte van de molen objectief te meten. Een hoogwerker bracht wethouder Coby Pennings naar het hoogste punt, van waar zij een lang touw naar beneden liet zakken. Samen met de kinderen werd het touw op de grond uitgelegd en gemeten. De jonge winnaars kregen een molenpakket.
De Hollandsche Molen plaatste het project op het crowdfundingsplatform van het Molenfonds. Via dit landelijke fonds kwamen talrijke giften binnen, onder meer van vele leden van de vereniging.

Het resultaat is mede bereikt dankzij de inzet van de Gemeente Zutphen. Zij leverde tal van hand- en spandiensten bij het organiseren van de promotie van de molen in de stad en de regio.

zondag 11 maart Gluren bij de Buren

Ook dit jaar is de 'huiskamer' van de molen Nooit Gedacht weer ingericht voor het festijn Gluren bij de Buren. 
Deze keer met optredens van dichter/schrijver Tim Pardijs. www.timpardijs.nl Tim Pardijs (1978) schrijft sinds hij in groep 7 in de klas met een fluitje speelde en daar voor straf een opstel over moest schrijven. Dat vond hij zo leuk dat hij er zijn beroep van maakte. Hij werd journalist en dichter. Tim Pardijs leest zijn (Zutphense stads-)gedichten voor en vertelt over dat vreemde beroep: dichter.

Molenstraat 68 Warnsveld;13:30 / 15:00 / 16:30


Bakker Alfons van Zuijlen schenkt deel opbrengst molenbrood aan de Nooit Gedacht

zaterdag 20 januari 2018

Begin september is een start gemaakt met de inzamelingsactie "Help de Nooit Gedacht aan nieuwe fokken!" Toen bakker Van Zuijlen, de lekkere bakker van Warnsveld, hoorde van de inzamelingsactie kwam hij spontaan met het plan om ten bate van de fokkenactie een speciaal broodje te ontwikkelen. Het werd een volkorenbrood dat is gemaakt van regionaal geteelde tarwe. Een Authentiek, Regionaal en Ecologisch Molenbrood. Met de aankoop van het brood steunden de klanten de molen Nooit Gedacht. Van ieder verkocht brood is een bijdrage naar de actie voor het herstel van de fokken van de molen gegaan. En blijkbaar niet alleen omdat het broodje van harte werd aanbevolen door de molenaars, maar vooral ook omdat het erg lekker is, is het broodje bijzonder populair geworden. Dat leverde voor de fokkenactie een mooie bijdrage op van € 500,-, naast de donaties van vele Warnsvelders met een warm hart voor de molen. Het speciale brood is net als het 'Molen Nooitgedacht pannenkoekenmeel' nog steeds te koop bij de lekkere bakker op winkelcentrum Dreiumme...

2017 in cijfers

2017In 2017 (2016) zijn we 802 (839) uur op de molen geweest, waarvan 718(691) uur onbelast gedraaid is en er tijdens 72 (115) uur is gemalen. 13 (33) uur was er onvoldoende wind of was niet mogelijk te draaien vanwege onderhoudswerk. Aan het eind van het jaar had de bovenas 385.100 (423.700) omwentelingen gemaakt. In totaal is er 88 (70) uur getimmerd, geschilderd of zijn besteed aan kleine herstelwerkzaamheden. De geslaagde vrijwillige molenaars: Henk Harmsen, Marcel Pot, Vincent Seubring en Dirk-Jan Abelskamp zorgden ervoor dat de molen op 150 (147) dagen draaide. De leerlingmolenaars Johan van de Bunt Ben Hoogendoorn, Jaap de Nooijer en Dinant van de Brink versterkten het molenteam. Gerrit van de Pol en Roel van Daalen waren regelmatig aanwezig om hun handen uit de mouwen te steken. Door controle op Europese wetgeving in de veevoederindustrie is de hoeveelheid maalgoed die we mochten verwerken aanzienlijk geslonken. In 2017 werd nog 240 (2775) kg maïs gebroken, 240 (2925) kg maïs gemalen. Daarnaast hebben we nog eens 1445 (785) kg voertarwe kunnen breken. Aan consumptiemeel werd 1250 (1360) kg baktarwe en 95 (175) kg spelt vermalen.

Pech

zaterdag 13 januari 2018 

Weinig wind, dus mooi tijd om eens even het oude vet te verwijderen van de bovenas. Met zijn drieën de kap in. Jaap en Brain pakken de pen en het penlager aan. Dirk-Jan kruipt naar voren waar de baansteen de voorzijde van de molenas ondersteund. Eenmaal van het oude vet ontdaan lijkt het alsof er een barst in de steen zit. Maar het blijkt ernstiger. Er ligt een heel stuk steen los aan de uitlopende kant van het lager. Dat verklaart ook waarom de molen de laatste tijd zo zwaar aan te duwen is. Van warmlopen van het halslager is geen sprake maar de steen zal op korte termijn vervangen moeten worden. Voorlopig maar even extra goed blijven smeren.

Mis m'n......

donderdag 26 oktober 2017  

Twee weken voorbereiding o.a met Sander, en dan vandaag nog even met Jaap, Henk, Ben, Dinant Jan en Marcel de 13 jaar oude zeilen zodanig opgelapt dat ze hopelijk de winter nog doorkomen.
Even weer aandacht vestigen op de fokkenactie. We zijn al ruim over de helft, op zich een fantastich resultaat. Het hout is door de molenmaker al besteld. Maar we zijn er nog niet dus blijf doneren zie www.molenfonds.nl.

 
Van Zuijlen - De Lekkere Bakker!

Twitter