volg ons nieuws via facebook

Blijf op de hoogte van het nieuws rond en op de molen Nooit Gedacht via onze facebook pagina: https://www.facebook.com/molenwarnsveld

2020 in cijfers

In 2020 (2019) zijn we 1279 (1134) uur op de molen geweest, waarvan 1142 (967) uur onbelast gedraaid is en er tijdens 117 (149) uur is gemalen. 12 (18) uur was er onvoldoende wind of was niet mogelijk te draaien vanwege onderhoudswerk. Aan het eind van het jaar had de bovenas 652.300 (594.500) omwentelingen gemaakt. Dit jaar is er veel aan onderhoud gedaan door de vrijwilligers. In totaal is er 340 (100) uur getimmerd, geschilderd of zijn besteed aan kleine herstelwerkzaamheden. De geslaagde vrijwillige molenaars: Dirk-Jan Abelskamp, Jaap de Nooijer, Marcel Pot en Ruud Hoornenborg (slaagde in november) zorgden ervoor dat de molen op 215 (203) dagen draaide. De Mio's (molenaars in opleiding) Esther Velner, Simon Mulder, Johan van de Bunt en Eli Langkun versterkten het molenteam. Daarnaast komen nog twee leerlingen van de Bolwerksmolen uit Deventer over de vloer: Frank van Belle en Wilberd Bakker. Vincent Seubring, Gerrit van de Pol en Roel van Daalen sprongen bij waar nodig. Fons Slot, de buurman maakte zich onmisbaar door zijn werk om het molenterrein in topconditie te houden. In 2020 werd 6356 (8405) kg veevoer gemalen. Aan consumptiemeel werd 1975 (4935) kg baktarwe en 550 (1015) kg spelt vermalen. Vanwege Corona was de molen maar een klein deel van het jaar toegankelijk, onze klanten werden aan de voet van de molen bedient vanaf de stelling. In totaal bezochten ruim 2200 (2511) mensen het molenterrein.

Maatregelen i.v.m. Coronavirus

Beste bezoeker/klant  

Ook op de molen houden we ons aan de maatregelen en voorschriften die nodig zijn in verband met de Corona.
We blijven voorlopig op de zaterdagen, en op andere dagen als de molen draait, de meellevering vanaf de stelling handhaven.

Lekker bezig

1 februari 2020  

Veel wind in januari en dus veel draaidagen op de molen. En vooral veel uren kunnen besteden aan onderhoud. De schuddebak van de tarwesteen. De buil; twee sets van 6 lossen ramen met bespanning gemaakt. Een voor voer en een set voor bloem. Alle kammen en staven van de wielen in de was gezet. En de geleideplank van het luiwerk vlak onder het gaffelwiel gerestaureerd. Daarnaast de ophanging van het kruisvonder, en pasbalk van de 15-der steen gerepareerd. De pasbalk op de plaats van het kussenblok gevlakt en een nieuw kussenblok gemonteerd. Nu weer verder met het opbouwen van het koppel 15-der stenen.

Nieuw; niet kiemend vogelvoer

zaterdag 18 januari 2020   

We lanceren een nieuw product. Niet voor menselijke consumptie maar vogelvoer voor in de voedersilo. Neemt even wat tijd in beslag voordat de mussen het door hebben. Geef ze even de tijd om te wennen. Ons vogelvoer heeft namelijk een groot voordeel. Omdat het bestaat uit gebroken graan kiemt het niet. Dus geen onkruid meer in de tuin en tussen de tegels. Verkrijgbaar in verpakkingen van 2,5 kg tegen de prijs van € 2,50.

2019 in cijfers

In 2019 heeft de Warnsveldse molen Nooit Gedacht op 203 dagen gedraaid. Van de totaal 1134 uur dat we aanwezig waren hebben we 149 uur gemalen en heeft de molen door gebrek aan wind 18 uur stilgestaan. De resterende 967 uur heeft de molen voor de prins gedraaid. Dit resulteerde in 594.500 omwentelingen van de bovenas. In totaal is er 100 uur getimmerd, geschilderd of zijn besteed aan kleine herstelwerkzaamheden. De geslaagde vrijwillige molenaars: Dirk-Jan Abelskamp, Jaap de Nooijer, Marcel Pot, zorgden ervoor dat de molen een ongeëvenaard aantal dagen, uren draaide sinds 1973. De leerling molenaars Ruud Hoornenborg, Simon Mulder, Esther Velner en Johan van der Bunt versterkten het molenteam. Onze leerling molenaar Dinand van der Brink wist in het najaar zijn getuigschrift vrijwillig molenaar te behalen. Gerrit van de Pol, Roel van Daalen, Vincent Seubring sprongen bij waar nodig. Dankzij onze buurman Fons Slot zag het hele jaar door het molenterrein er spik en span uit. In 2019 werd 8405 kg veevoer gemalen. Aan consumptiemeel werd 4935 kg baktarwe en 1015 kg spelt vermalen. In totaal bezochten 2511 mensen de molen. Tellerstand bovenas op 1 januari 2019: afgerond 359.500 eindstand 31 december 2019: net iets meer dan 954.000.

‘Bliksem actie’ meelverkoop

donderdag 12 december 2019  

Al jaren is er op de derde zolder van de molen een klein bescheiden winkeltje waarin we ons eigen gemalen meelproducten van tarwe en spelt verkopen. Met de opbrengst wordt een deel van het onderhoud bekostigd, waardoor we niet voor ieder uitgave een beroep hoeven te doen op de eigenaar; de vereniging De Hollandsche Molen. Enige tijd geleden bleek bij de controle van de bliksemafleiderinstallatie dat de kabel voor het aansluiten van het gevlucht (de wieken) nog maar net aan de eisen voldeed. Tijd voor een nieuwe kabel. Dankzij onze molenaar Jaap de Nooijer en de bliksemafleidercontrole van het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben we een nieuwe kabel. Met een deel van de opbrengst van de meelverkoop, en door de vlotte levering van de BV Betonindustrie is de molen nu weer goed beschermd met een uitstekende kabel met zware aansluitklemmen.

ANWB bord opgeknapt

30 november 2019   

In 2005 is er bij de inrit van de molen een informatie van de ANWB geplaatst. Het was toen 100 jaar geleden dat de molen is herbouwt na de fatale brand, door blikseminslag op 19 maart in 1905. Na bijna 15 jaar waren grote delen van het bord niet of nauwelijks nog leesbaar. We hebben het bord verwijderd om te kijken of het nog weer opgeknapt kon worden. Op 19 november 'namen de 'restaurateurs' Dirk-Jan Abelskamp en Jaap de Nooijer hun tandenborstels mee naar de molen om de boel een goed op te poetsen. Het bord grondig gereinigd en in de gegraveerde letters weer witte verf aangebracht. Goed laten drogen en het in de was gezette bord is zaterdag 30 november weer op zijn plek gehangen. Voorlopig is de informatie over de molen weer goed zichtbaar.

Record aantal omwentelingen

zaterdag 23 november 2019  

Binnen een jaar tijd heeft de bovenas van de molen meer dan 500.000 omwentelingen gemaakt. Een record aantal sinds de molen in 1973 weer is gaan draaien door de inzet van de vrijwillige molenaars. De drie geslaagde molenaars; Marcel Pot, Jaap de Nooijer en Dirk-Jan Abelskamp, samen met de MIO's (molenaars in opleiding) Ruud Hoornenborg, Johan van de Bunt, Simon Mulder en Esther Velner, draaiden dit record in net iets minder dan 1.000 uur bij elkaar.

De vlag kan weer uit

vrijdag 11 oktober 2019  
Vandaag hebben we weer een MIO (molenaar in opleiding) minder op de molen. Op de Puurveense molen in Kootwijkerbroek lukte het Dinand van de Brink het getuigschrift van Vrijwillige Molenaar te behalen. Dinand wist de examencommissie van de vereniging De Hollandsche Molen te overtuigen van zijn kennis en kunde om verantwoord met een molen te kunnen draaien. Handig als je werkt als monumentenwachter bij de stichting Monumentenwacht Gelderland en regelmatig diverse molens binnen de provincie inspecteert.
De molenaars van de Nooit Gedacht wensen Dinand dan ook veel molenplezier.

Mooi filmpje

zaterdag 28 september 2019  

Nog niet zo lang geleden heeft Rob Hulshorst, ook oud inwoner van Warsveld op de molen een dagje filmopnamens gemaakt. Met een schitterend resultaat. Nu te zien op youtube. https://www.youtube.com/watch?v=M3xUU8RwxC0&feature=share&fbclid=IwAR1Z7q-GL_-dy26qnXDJ_FjajgCy3lJru7UYuoyieqEhWUS2S8S0XAAWXp4

Ondanks weinig wind een schitterende Monumentendag.

zaterdag 14 september 2019 

2019-MD01jpgHuize Alfa, de Martinuskerk, de Overtuin, huis Welgelegen en het Leeuwenkoppenhuisje vormden samen met de molen een mooi Warnsveld ensemble op de Monumentendag van 14 september. Dankzij het mooie weer en met net voldoende wind waardoor we 'voor de prins' konden draaien wisten dan ook veel mensen de molen te vinden. De hele dag was het beneden in en om de molen een gezellige boel dankzij ons pannenkoekenteam, Ruim 350 pannenkoeken vulden de magen van menige bezoeker, van jong tot oud. Zeker 200 personen hadden de moed de drie trappen naar de molen op te gaan om daar uitleg van de enthousiaste groep met vrijwillige molenaars te krijgen. Jammer genoeg was er onvoldoende wind om te kunnen malen. Toch zijn verschillende kinderen met een zakje gemalen meel naar huis gegaan. Dat moesten ze dan wel zelf malen met het handsteentje. Omdat een van de koppel stenen toch open lag kon er ook gedemonstreerd worden hoe een steen gescherpt, 'gebild' moet worden.
Zowel het bakteam als de molenaars kijken terug op een uitstekend geslaagde Monumentendag..2019MD042019MD02 

Stelling deel vervangen.

zaterdag 5 oktober 2019  
Soms moet het wel, maar het onderhoud schiet er soms even bij in. Afgelopen tijd veel gedraaid, gemalen en druk bezig met het opleiden van leerling molenaars. Zaterdag 5 oktober even tussendoor een stellingdeel vervangen. In de voorafgaande week had de molenmakerij Groot Wesseldijk ons een nieuw stellingdeel geleverd. Een mooie eikenhouten plank van ruim 5 meter. Een van de delen op het Noord-West veld van de stelling was niet betrouwbaar meer. Met Ruud, Johan en Simon was de klus snel geklaard. Het oude deel eruit, het nieuwe pasgemaakt en aangebracht. Het oude stellingdeel gaan we weer gebruiken. Een stukje van het uiteinde afzegen en het deel kan weer dienst doen om een slechte plank meer naar de binnen op de stelling te vervangen. Op die manier kunnen we meerdere slechte delen uitstukken met één nieuwe plank.

Oefenen met valbeveiliging

zaterdag 15 juni 2019 
Om veilig herstel en schilderwerkzaamheden uit te kunnen voeren op een molen is door de afdeling Gelderland van het Gilde van Vrijwillige molenaars een oefendag georganiseerd op de molen Nooit Gedacht.
Ruim 20 deelnemers van verschillende molens hebben zaterdag uitgebreid les gekregen in het veilig werken met een valbeveiliging. Daarbij is ook geoefend in het gevlucht van de molen. Een gezellige maar vooral zeer informatieve en nuttige dag.
Van Zuijlen - De Lekkere Bakker!

Twitter